Assalammualaikum, salam sejahtera & salam satu malaysia..
Harini saya just nak share pasal menu berbuka saya semalam. Sejujur jujurnya saya bukanlah seorang master chef yang pandai memasak walaupun buah hati ulam jantung tu suka masakan saya dan Ini bukan pertama kali saya memasak time iftar. ok, straight to the point, actually semalam saya sangat rajin untuk memasak Daging masak paprik dan Telur goreng cheese pula untuk sahur pagi tadi. Menu yang simple dan saya amat suka kannya.
Jadi untuk kesempatan ini, saya nak share sikit resepi kejayaan yang telah saya kecapi semalam. hehehe..
Kelainan yang saya buat untuk masakan kali ini ialah, saya letak Kentang pada menu Daging masak paprik itu. huhuhu.. ^__^'
Bahan-Bahan untuk membuat Daging / Ayam Masak Paprik:
· ½
ekor ayam / daging - dipotong kecil kecil
· 2
ulas bwg besar – ditumbuk
· 2
ulas bwg putih – ditumbuk
· 1
labu bwg besar hijau – dimayang
· 2
btg serai – dititik
· 2
biji buah tomato - dipotong 4
· 3
biji cili padi – ditumbuk
· Kentang (dimayang), bunga
kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
· Sos thai, Sos cili, Sos tiram dan Kicap manis & garam secukup rasa
Cara-cara ;
1. Panaskan kuali, masukkan minyak/mentega. Goreng ayam / daging dan kentang (jgn terlalu garing). Angkat daging/ayam yang dah masak.
2. Kurangkan minyak / mentega dan masukkan bahan yang dah ditumbuk, kacau sehingga sebati.
3. Masukkan sos thai, sos cili, sos
tiram dan kicap manis. Biar mendidih sekejap dan masukkan sedikit air bersama serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
4. Bila dah mendidih, masukkan bawang besar
dan buah tomato.
5. Perah limau purut ketika dihidang.
Abang dan isterinya. ^_^
Gambar yang tidak memuaskan. Tapi! rasa nya. nom nom nom!! (*simpan sahur)
Ini pula, Telur goreng cheese. Nampak gebu sikit.
Cara buat Telur goreng Cheese.
Kacau telur 2biji + garam + daging yang siap rebus, goreng macam biasa. Masukkan cheese yang dah dipotong ke atas telur yang panas tu. Susun aje ikut suka. Biar cair sekejap dan siap dihidang. :)
Menu sahur! hehehe.. :)
Comments
Post a Comment