Hello guys, what that smell...? owh,ain now is cooking.. erk? haha.. dah lama tak update blog usang ni.. so, nak cerita sikitla.. ni kira bukanlah kali pertama saya masak ayam masak merah, but this is my new resipi of ayam masak merah yaw.. so i want to share my own resipi and keep it save in here.. haha..
taraaa..ayam masak merah berempah ratus saya.. hoyeh hoyeh!
bahan-bahan yang siap dimasak. ^^
seperti resipi ayam masak merah yang lain, kita perlu menumis 4ulas bawang putih+3ulas bawang merah(ikut citarasa, saya tak suka letak bawang banyak sangat)+halia (ukuran sebesar ibu jari, tapi saya letak lebih) dan kayu manis,pelaga, lada hitam yang sudah ditumbuk/dikisar bersama. pastikan kuantiti minyak tidak terlalu banyak.hehe..
tumis hingga garing... yummy!!
Bila dah cukup garing. bolehlah kita start proses membuat sambal..
So, Bila sudah mendidih, kecilkan api.. kacau perlahan dan masukkan ayam. gaul perlahan dan sebatikan. Kemudian, masukkan bawang yang sudah dihiris bulat dan tomato. huhu..
selesai sudah.. nom nom nom... erp, alhamdulillah :D
nom nom nom...sedia dihidang.. :)
Pedas sikit rasanya.. so lepasni perlu kurangkan sikit lada hitam itu.. Pada yang ingin mencuba resipi saya, silalah cuba, dan yang sukakan pedas, letaklah banyak-banyak cili boh dan lada hitam ye.. hihihi.. :)
xoxo ~ ain
Comments
Post a Comment