26 February 2014

Seram Sejuk - B2B

Assalammualaikum..

Ya Allah sekarang ni tinggal 9 month Before the Wedding.. Tapi aku, tempat kahwin pun belum confirm.. Banyak kali servay, at the first memang nak ambil yang dekat Bukit Tunku (Idea oleh bapa ku sebab selalu makan kat tugu cafe tu). Cantik dan very garden wedding, the problem is, orang yang incharge tu nak mengira-ngira harga tempat plus catering semua telah mengambil masa hampir sebulan. Bersirap selasih juga la aku rasa. Dah banyak excuse dia bagi untuk delay kan aku katanya bos outstation. Memang salah aku tak book awal awal, tapi macam pelik pula bertangguh tangguh. Mungkin sebab aku taknak package catering yang dia bagi. Seriously, lari dari budget aku. So, aku hope la dapat sewa tempat nya sahaja, sampai ke harini tiap kali aku call, katanya bos busy, aku ada suruh dia bagi number bos nya itu. Katanya bos suruh dia yang arrange. haish.. Naik benak kepala otak aku sekarang ni. Ayah aku bila dah dengar kateringnya tidak berpatutan, terus suruh buat tempat lain. :D

one of the view di bukit tunku Tugu View Cafe.. 
I love this place :'(


Ok, so apa yang menjadikan aku seram sejuk, sebab boleh dikatakan harini aku telah menyalah gunakan telefon office aku untuk menelefon semua dewan dewan dan tempat untuk majlis aku. *Seram weih. Pagi tadi aku nak booking Dewan sejarah, unfortunately, person incharge tak ada. aku tinggalkan contact number, sampai la ni takde feedback. Ada la aku test Power call lepas lunch tadi, tapi tak ada orang pick up pula. Makanya dengan perasaan hiba dan hampa, aku meneruskan pencarian mencari dewan dan hall yang diinginni. Walaupun hati sudah terpaut pada tempat di bukit tunku, tetapi aku relakan jiwa juga mencari tempat lain. Manalah tahu, tempat di bukit tunku yang gah tu dibangga bangga oleh ayah aku tu lebih mahal tanpa katering ke, mau berbuih mulut. Dari aku tunggu benda yang tak tahu jawapan dia. Lebih baik aku servay lain, so, selepas aku servay dan servay call dewan DBKL pun penuh semuanya, akhirnya aku tertarik dengan katering yang kakngah aku pernah guna time majlis bertandang. Memang exclusive and aku kenal benar dengan pekerja pekerja nya. Lantas, aku memberanikan diri untuk call. Dan alhamdulillah, tarikh yang aku nak masih kosong dan boleh digunakan, petang ni juga aku akan pergi sana untuk tengok tempat, cantik dan menarik dan kebetulan hari ini last promosi yang diberi. Rezeki nak kahwin agaknya, terima kasih En Halim, anda sangat ramah dan membuat hati saya kegembiraan. hew hew hew.
 
 

For me memang cantik, tapi tunggu pergi tengok sendiri dulu. hew hew hew..
 
Salah satu contoh dewan Chef Halim.
 
 
So harapan aku, petang ini akan menjadi berita gembira untuk aku dan pasangan.. ecewah.. Tula, berangan sangat nak buat kat tempat gah kan.. bukit tunku konon.. phewwww... :(
 
#tapi kalau tiba tiba harga tempat nya berbaloi mungkin aku akan grab je. kih kih kih
 
 
XoXo - Ain

24 February 2014

Checklist!! B2B!

Ecewah, nak jugak buat Checklist yer.. Gedik kau Jemah.. hehehe.. Well, orang kata better buat dari tak, senang tidak menyesal dikemudian hari. Orang la kata.. hew hew hew.. So, Checklist bawah ni i just Copy from UK blog. Sangat Impress me and edit sikit la. :) InshaAllah i will update my checklist day by day. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Amin..
 
So, here my Wedding checklist :)
 
 

12 Months or More Before the Wedding

  • Announce engagement - 19 May 2013 (wink*)
  • Determine the style and theme of your wedding and nikah - Vintage + Formal (under consideration)
  • Make a list of what is important for a wedding for budget - Being Implemented
  • Discuss the wedding budget and who will pay for what - on listing
  • Decide on a wedding date - Bride (November) + Groom (December)
  • Start searching wedding venues - Frim (confirm) + Bukit tunku (tengah servay harga)


9 To 11 Months Before the Wedding

Begin search for vendors:

  • Bridal Gown + Formal Suit Hire + Shoes and Accessories (for nikah + Sanding) - I've Got my own design :)
  • Photographer + Videographer - MLSKL
  • Live Music, Entertainers, PA system or bands -
  • Caterer, Florist, Venue Decoration/Chair Covers  -
  • Choose Hair and Beauty Stylist -
  • Bridesmaid Dresses -
  • Wedding Cake -
  • Contact Jabatan Agama Islam and attend for Kursus Perkahwinan -
  • Update guest list
  • Visit look through bridal magazines, search the internet to gain ideas and inspiration for your big day -
  • Finalise your wedding colours, theme and style - applegreen + ?

     

6 To 8 Months Before the wedding

  • Start planning ceremony and reception music choices
  • Booking Photobooth other buffet collection.
  • Start looking at invitation designs (i design myself :D - jimat)
  • Purchase and design wedding gown, veil and accessories
  • Finalise and order/purchase attire attendants
  • Choose and purchase wedding rings
  • Contact Kadhi & Pejabat Agama
  • Contact witness / saksi perkahwinan
  • Booking tempat nikah


4 To 5 Months Before the Wedding

  • Contact Wed planner / Caterer and finalise arrangements
  • Choose your bridesmaids, groomsmen, ushers, flower girl and ring bearer and ensure they are aware of what their duties are
  • Order Wedding stationery (invitations, envelopes, order of service etc)
  • Take HIV test (Gov / Private)
  • Arrange accommodation for out of town guests (book blocks of hotel rooms)
  • Choose wedding cake design
  • Decide wedding and nikah decorations
  • Complete barang hantaran

     

3 Months Before The Wedding

  • Order wedding cake
  • Finalise guest list
  • Meet wedding officiant to discuss details of the ceremony
  • Choose gifts for attendants and parents
  • Groom and male members of the wedding party to arrange for a suit fitting
  • Reconfirm honeymoon arrangements
  • Send Wedding Form yang dah complete to Pejabat Agama Negeri.
  • Wedding Lingerie >.<


2 Months Before The Wedding

  • Send out invitations from FB . Online, SMS & card
  • Meet with vendors to finalise arrangements
  • Schedule a hair and makeup trial with a consultant
  • Finalise music selections for the ceremony and reception
  • Complete any proper documents (Document perkahwinan)
  • Meet with officiant to finalise ceremony details
  • Reserve room for wedding night if not already done so


1 Month Before the Wedding

  • Meet with your photographer and provide a list of required shots
  • Confirm all final payment amounts with your vendors as well as dates, times etc
  • Confirm Honeymoon reservations
  • Arrange for a final wedding dress fitting


2 Weeks Before the Wedding

  • Finalise Seating chart
  • Prepare senarai tugasan for family
  • Collect wedding gown, bridesmaid, flower girl dresses and accessories
  • Prepare payment untuk jurunikah, saksi and profesional wedding service
  • Confirm delivery time and locations with Caterer, florist, etc


1 Week Before the Wedding

  • Spa, Massage, Wax, Any Treatment.
  • Give final guest numbers to venue/receptions/caterer
  • Reconfirm everything with vendors one last time
  • Have a manicure/pedicure
  • Call person yang involve time nikah and prepare.
  • Attend rehearsal for Wedding
  • Reconfirm hair and make appointments for the wedding day
  • Confirm all duties required with the wedding party
  • Try to get an early night and relax sepanjang minggu terakhir!
 
Nikah Day - 1 or  2 Day Before Wedding
  • Bangun awal solat subuh dan mandi sunat
  • Get ready for nikah.. Excited!
  • Make sure Photographer + Videographer yang incharge bahagian nikah dah ada.
  • Smile, relax and enjoy the Nikah moment! :)


The Wedding Day

  • Try to eat breakfast at 7am - as early as i can..
  • Mandi sunat :D
  • Have my hair and makeup done
  • Begin dressing two hours before ceremony is scheduled to begin
  • Take a deep breath, relax and most importantly enjoy MY big day!
...InshaAllah...
 Nervous sangat!! :)
 

Note for myself :-

Post Wedding Day

If you are due to leave for honeymoon straight after the wedding day you need to ensure the following:
  • Any formal attire such as suits that have been hired for the day are returned the next working day in good order to the vendor. (Perhaps delegate this task to the best man or a member of the wedding party)
  • Ensure the venue is aware of any table decorations or chair covers that have been hired for the wedding from florists or venue decoration companies are stored safely for collection to ensure any refundable deposits are returned.
  • Ensure thank you notes for any gifts or donations are sent out no later than 3 months after your wedding date